За Румъния и малкия дървен стан / Romania and the little wooden loom

Когато пътувате из Румъния имате чувството, че минавате от една страна в друга – Трансилвания, Влахия и Молдова. Толкова различни в езиково и културно отношение може да ви се сторят те!

carpati
Карпатите в Румъния. The Carpathian Mountains ot Carpathians in Romania. Source: Internet.

И фолклорът им е разнообразен, имайки предвид историческия контекст и влиянията, които той оказва съответно в Трансилвания от Австро-Унгария, в Молдова от руския фолклор и във Влахия, която също е била в границите на Османската империя. Влиянието на българския фолклор в румънската част на Добруджа също е забележимо. 

1dbbcc079da-bead-jewelry
Традиционните мънистени накити. Traditional beaded jewelry from Romania. Source: Internet.

Що се отнася до мънистените накити – в Румъния те също са част от историята на традиционните костюми. Румънските жени винаги са носили в себе си традицията да подчертават по един деликатен и естествен начин своята красота. Техните традиционни бижута са били изработвани от естествени материали – стъклени мъниста, кехлибар или корали. С фини мънистени нанизи те са подшивали своите кърпи и забрадки, а за специалните празници (сватба,  кръщене или годишен празник) те са правили и по-сложни украшения – шарени и наситени, подходящи за техните цветни носии.

Romania1

Romania2
Съвременна изработка на мънистени гердани на една кука с мотиви от румънския фолклор. Beaded necklаceс with romanian traditional motifs. Contemporary romanian Author. Source: Internet.

Особено срещани са те в регионите Марамуреш, Оаш, Кришана, Трансилвания – в северната част на страната – и в централна Молдова – в източната част. Украшенията са ги нарекли “Lătițar” и “Zgardane”, което на български означава „гердан“, „колие от мъниста“.

Lătițar
Традиционната техника Lătițar [лътицар]. Traditional beaded technique “Lătițar”.

Lătițar [Лътицар] е техника, която представлява следното – материал, най-често кадифе, е биван обшит с малки мъниста и този тип накит се смята за „мултифункционален“. Може да бъде носен на врата, на талията върху костюма или да бъде зашит към шапка или кърпа. Другият тип накит е т.нар. Zgardane [Згърдане] и той е много разпространен на територията на Марамуреш (територия, заемаща най-северозападните части от днешна Румъния и Kарпатска Украйна). Такива накити са били носени и от мъжете като допълнение към техните носии.

014_zgardane3
“Zgardane” е друга техника на работа с мъниста, която се изработва на стан. Another traditional knitting technique. Source: Internet.

Интересното при румънските мънистени накити е, че те могат да се тъкат и на стан! И точно тази техника – т.нар. „război de țesut mărgele“„стан за плетене на мъниста“, е много популярен в Румъния. Там го наричат още гергеф  (gherghef), макар че формата му съвсем се различава от нашия гергеф за бродиране.

loom romania
Т.нар. “Război de țusut mărgele” – стан за мъниста.  Traditional loom for beads, Romania. Source: Internet.

Както може да видите на снимката това е едно малко дървено станче, приспособено за тъкане на накити. За разлика от сукниците, а и както може да се досетите по самата техника, този тип произведения са плоски и по-широки. Румънските майсторки са низали шарени гривни с мотиви на цветя и геометрични фигури – така че да отиват на колоритните им костюми!

cum-se-face-un-zgardan
А ето и една румънска баба, на име Мария, която тъче на стан гривна. The technique. Source: Internet.

Красиви и цветни, както винаги, мънистените накити са неотменна част от вечната женска същност. Традицията за плетене на мъниста на една кука е много популярна в Украйна и едни от най-професионалните и естетически накити са правени от съвременни украински автори. Именно в този район на Румъния – Марамуреш – мънистените украшения са така силно разпространени. Историята продължава да се разширява, но за това… някой друг път.

beautiful_romania_6_by_el1as

А ето малко повече за румънския фолклор:

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s