~ Любовните мънистени писма на Зулу ~

~ Южна Африка, слънце, цветове и мъниста ~ 

Зулу са южноафриканска етническа група, която днес наброява около 11 милиона души, обитаващи главно провинцията Квазулу-Натал. На техния коренен език зулу, „зулу“ означава “рай” или „небе“. Както за повечето африкански племента, и за Зулу мънистата означават много повече от безкрайна палитра стъкълца, с които те украсяват своите дрехи и предмети от бита.

zulu-wedding
Традиционна зулу сватба, Южна Африка. Photo source: Internet.

Мънистото има определена знакова роля и е натоварено със силни символични и семиотични идеи. То е широко застъпено в украсата на традиционните накити, с които жени, мъже, деца и племенни шамани не само се разграничават едни от други, но и демонстрират определен социален статут пред цялата общност. 

48d2741b386b640896fd8896731da345
Традицията по размяна на любовни мънистена послания е жива и до днес. Photo source: Internet.

Много-много години назад, преди писането на писма със скрити любовни послания, жените от племето Зулу измислили свой кодиран език, чрез който да общуват невербално със своите любими и да им изпращат кратки изпъстрени “съобщения”. Използвайки цветни стъклени мъниста, които африканските жени умело зашивали на здрав конец, те се научили да изразяват своите емоции и да пресъздават надежди и послания за съвсместен живот, разочарования и страхове, единствено чрез цветовия код на шарените стъкълца

И така се ражда любовното писмо на племето Зулу.

zulu-love-letter-blue
Пример за любовно съобщение от Зулу, съвременна изработка. Photo source: Internet.

Но както вече се досещате, и неговото оформление съвсем не е случайно. Любовното послание винаги се изработва в правоъгълна форма, която е внимателно разграфена на отделни цветни сектори и в единия си край е прикрепена към накрайник или се носи като амулет на врата. Всеки един цвят е внимателно подбран, за да предаде специално значение на писмото.

~ Значения на цветове ~

Бяло (Позитивно) – чистота, девственост, вярност, искрена любов. / Не носи негативно значение

Черно (Позитивно) – брак, продължаване на рода. (Негативно) – мъка, отчаяние, смърт

Червено (Позитивно) – силна любов. (Негативно) – гняв, сърдечни / любовни терзания.

Син (Позитивно) – преданост, вярност. (Негативно) – самота / “Бих прелетял небето, за да бъда с теб”

Зелен (Позитивно) – доволство, комфорт. (Негативно) – любовна тегоба, мъка / “Изтънях и се превърнах в стрък трева от копнеж по теб”

Жълто – благосъстояние, плодовитост. (Негативно) – ревност, отдалеченост 

zulu-love-letter
Пример за любовно съобщение от Зулу, съвременна изработка. Photo source: Internet.

Начинът, по който жените комбинират отделните цветове, помага за точното тълкуване на посланието от техните любими. За пример могат да бъдат дадени следните комбинации – черни и бели мъниста, наредени заедно, символизират очаквания за “сватба” или “брак”. Когато се редят червено до черно, мъжете го тълкуват като “сърце, което страда от любовна мъка”. Триъгълник, изработен от червени и черни мъниста на бял фон пращат следното послание – “младата жена изпитва силни чувства към своя любим, но се бои да се омъжи за него”. Но това съобщение служи и за още нещо – чрез него девойката моли своя годеник да плати т.нар. “лобола” – сватбена цена / такса, която се плаща от повечето хора в Южна Африка – от 11 крави на нейното семейство. 
Сини и бели мъниста на едно място се тълкуват като вярност и често носят послание за годеж. Комбинацията между жълто, червено и черно има негативна конотация – чрез нея жените искат да споделят, че чувствата им започват постепенно да гаснат и връзката е към своя край. 

mh_2012_59_3_v1-cdm
Автентична огърлица с любовно зулу писмо. Photo source: Mount Holyoke College Art Museum

Но цветовете не са единствената кодова система, която африканските жени залагат в своите мънистени произведения. Триъгълникът има особено значение  за племето Зулу като всеки ъгъл символизира съотвено образа на Майката, Детето и Бащата. Повече за символиката на тръгълните мънистени амулети ви разказах в една от предните публикации, която може да си припомните ето тук

IMG_4399
Девойка от Южна Африка със своето любовно послание. Photo source: Internet.

Символиката на триъгълника се отнася пряко до половата принадлежност на този, който носи амулета и до неговия социален статут и семейно положение. Ако върхът на триъгълника е насочен нагоре, това подсказва, че момичето, което го носи, е неомъжено. Неженените момчета носят мънистени триъгълници с върха надолу. Семейните Зулу също имат своите социални обозначения – т.нар. “димантена” форма (два триъгълника наложени един върху друг) отличават омъжената вече жена, а два триъгълника, които си докосват двата върха на една ос (подобно на пясъчен часовник) е абсолютен знак, че си имате работа с женен мъж. 

il_340x270.1087613261_t7gq
Пример за любовно съобщение от Зулу, съвременна изработка. Photo source: Internet.

Днес цветни стъклени мъниста африканските жени купуват от европейските търговци. Прекрасните мънистени произведения, които достигат до нас, все още носят строги послания за социални признаци и семейно положение. Това е автентичен невербален език, на който може да общувате с местното население и да разберете колко високо в йерархията стои човекът пред вас. 

Автор на текста ~ Деница Стоянова

zulu-love-letter-zulu

Източници: 

The colour meanings of a Zulu Love Letter by ANNEROSELТ, чийто снимки може да разгледате ето тук 

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s