~ ВЯРА В СИЛАТА НА МЪНИСТОТО ~

„Имало едно време едно мънисто…Малко стъклено мънисто, нанизано на здрав памучен конец. Заплетено било мънистото с една кука, заплетено и още усукано било то в шарена сукница. Тя била красива и здрава, но имала и една чудодейна сила – да предпазва своите стопани и да им напомня за мъдростта на умелите ръце, които са я изплели.“ 

Сложната система от вярвания, изтъкала бита и идентичността на балканските народи, носи очарованието на векове взиране в необятните сили на природния и небесния свят. И много често разбирането на тези сложни фолклорни механизми ни помага да осъзнаем самите себе си и малките неща, които сме приели в ежедневието.

И ето тук, в хода на историята, между планинските склонове и зелените безкрайни поля, от полите на Баба се търкулва едно малко синьо мънисто, за да ни разкаже…

Баба казваше, че мънистото играело особено важна роля в техния живот и в този на нейната баба. Мънистата били шити, усуквани и заплитани, изпъстряли красиви цветни шевици и ръбове на поли и ризи. Окичали ги по ръцете и ги пришивали в скритите подгъви на детските пелени, връзвали ги на червен конец около обредния хляб и ги нанизвали даже като украса за конете. Шарени мъниста наистина изпъстрят традиционните български носии и накити. Но Баба винаги тайничко се подсмихваше, че цветните гердани са много повече от красиви украшения. „В тях има сила“, казваше тя, „силата да пазят. Ти само трябва да вярваш“.

И с времето малките стъклени кръгчета се изпълнили с дълбока мистика и символика. Плетени и наричани, те се превърнали в амулети, в специални защитни средства. „Защото красотата не е само за гордост“, казва Баба,
„красивата мома трябва да се пази от любопитните очи на останалите, за да бъде здрава и да й върви.“ И така в ден на сватба – момент, когато девйоката се превръща в жена – булката е накичена със своите мънистени амулети, които ще й помогнат да премине невредима към прага на своя нов дом.

 „И бременните“, добавя Баба, „младоженците също, лазарките и юношите коледари.“ Всички онези, които преминават от едно състояние в друго, подобно на инициация, когато се разделяме със старото и поемаме отговорностите на новия живот.  На Бабинден се връзва на малките деца червен конец със синьо мънисто, за да бягат от тях таласъми и караконджули и за да растат малките здрави и силни. А когато цялото село празнува природните цикли и важните преходни периоди в нечии живот, тогава най-много мъниста се събират на едно място. И когато юношите възмъжават, а девойките започнат да се оглеждат за подходящ съпруг, мънистата отново се поклащат по ризите и калпаците, или покриват главите и ръцете на своите малки стопанки.

ae1fa7d614e4b20020c09bc8275de87f
Родопските накити. Photo source: https://www.pinterest.de/suknica7/ 

Червени и сини, черни и бели, стъклените мъниста се преплитат в безкрайни рисунки и шарени ромбчета, които приличат на малки очички. Баба казва, че в Родопите тези оченца пазят от “от ония очи, ‘дето урочасват“ и всички онези невидими сили, които още бродят в планините.

Но дори когато циклите вече са се завъртели и времето поеме отново към стария си ход, шарените мънистени гривни продължават да красят ръцете ни. Този път просто „за късмет“. Защото колкото повече вярваме, толкова повече силата се увеличава. А бабите все още вярват, и все още ги плетат. Защото това малко стъклено кръгче – то ни подсеща за вселенския цикъл, за безкрайния път на живота, за единството – този постоянен кръговрат, в който самите ние участваме. Той е едновременно напълно завършен и никога незавършващ – както самото мънисто. Колкото и бързо да го въртим, никога няма да открием откъде започва и къде свършва. И в цялата тази прастара символика ние отново намираме „ключа“ към мънистените амулети.

Един текст на ~ Деница Стоянова

 

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s